Over het leertraject

Steeds meer scholen geven vorm aan gedeeld leiderschap en dat betekent ook gedeelde verantwoordelijkheid. Het informele leiderschap van de leraar wordt daarmee belangrijker. In de rol van niet-hiërarchisch leidinggevende hebben leraren als projectleider, kartrekker, werkgroepvoorzitter of sectievoorzitter vaak een sleutelpositie in het innoveren en doorontwikkelen van onderwijs. 

Eén van de instrumenten voor ontwikkelingsgericht personeelsbeleid is het leertraject Vakmanschap: versterk de teacher-leader, waarin leraren zich persoonlijk en professioneel verder ontwikkelen.

Dat vraagt van deze informeel leidinggevenden dat ze resultaatgericht kunnen werken aan korte- en langetermijndoelen, een team kunnen aansturen en taken verdelen, uitstekend kunnen communiceren en ‘eerste-hulp-bij-weerstand’ kunnen bieden. En dat alles vanuit de positie van teacher-leader: zij hebben geen formele leidinggevende positie maar dragen wel de verantwoordelijkheid om hierop te sturen. Teacher-leaders zijn daarmee de schakel tussen schoolbeleid en de collega’s. Om goed om te kunnen gaan met jezelf én de ander vanuit deze rol is het belangrijk te leren over je persoonlijk leiderschap en wat erbij komt kijken wanneer je deze rol hebt.

Voor wie?

Dit traject is bedoeld voor docenten die zich persoonlijk en professioneel verder willen ontwikkelen: buiten de klas maar binnen de school. Het traject is geschikt voor zowel potentiële als benoemde LC en LD docenten, maar ook voor leraren die beschikken over enthousiasme en expertise, die de gelegenheid willen benutten om te groeien als persoon en professional. In dit traject ontwikkel je de kennis en vaardigheden om als informeel leider sterker te kunnen sturen in je eigen organisatie. Daarmee biedt dit traject ook een eerste oriëntatie voor high potentials om te onderzoeken of een formele leidinggevende positie op termijn bij hen past. 

 Online informatiebijeenkomst op 29 mei

Wij organiseren een online informatiebijeenkomst op 29 mei 2024 van 15.30 tot 17.00 uur.

Je kunt je via het formulier hieronder aanmelden voor deze informatiebijeenkomst.

Type

Leergang

Sector

PO en VO

Duur

7 bijeenkomsten gedurende een schooljaar

Locatie

Arnhem

Startdatum leertraject

 
Kosten
€3.585

Aanmelden voor informatiebijeenkomst