Het mbo-onderwijs is constant in beweging. De eisen van het werkveld en behoeften van studenten veranderen, kwalificatiedossiers worden aangepast, beroepen en beroepsopleidingen komen en gaan. De vraag naar flexibel mbo-onderwijs en maatwerk neemt toe. Jouw mbo-opleiding staat voor de uitdaging om het curriculum en onderwijs hierop aan te passen. Maar hoe doe je dat? 1801 jeugd & onderwijsadvies helpt mbo-scholen bij onderwijsontwikkeling op maat.
Wat is onderwijsontwikkeling op maat en wat levert het op?
Onderwijsontwikkeling is een onderwijskundig én een organisatiekundig vraagstuk. Om tot échte onderwijsvernieuwing te komen, is een integrale systemische aanpak nodig. Met aandacht voor een gezamenlijke visie op leren en begeleiden, de rol en het handelen van docenten, de gewenste leerhouding van studenten en effectieve leeractiviteiten. Door als team samen betekenis te geven aan de visie, creëer je een stevige organisatiestructuur en -cultuur en ondersteunende systemen.
Wat is onderwijsontwikkeling op maat en wat levert het op?
In het ontwikkel- en ontwerpproces van een traject doorlopen we samen een aantal fasen:
- Opstartfase: Verkenning van de uitdagingen en behoeften van het college.
- Analysefase: Diepgaande analyse van huidige onderwijspraktijken en identificatie van verbeterpunten.
- Ontwerpfase: Samenwerking in het ontwikkelen van onderwijsmodules en -programma’s.
- Implementatiefase: Uitvoering en evaluatie van het nieuwe curriculum.
- Veranderproces: Doorlopende ondersteuning en aanpassing aan veranderende behoeften en omstandigheden.
Focus op leren in het mbo en samen doen wat nodig is
Bij 1801 leggen we de focus op het leren van de student én de docent. Hoe vergroten we de impact op het leren? Wat vraagt dat van het mbo-onderwijs en docenten? Hoe krijg je inzicht in de voortgang? Door de professionele leerstructuur en -cultuur binnen jouw team te versterken, komen we samen tot duurzame verandering.
Specifieke ondersteuning voor jouw onderwijsinstelling
We kunnen je helpen met:
- Projectleiding: onze onderwijskundig projectleider geeft samen met de teamleiding sturing aan het ontwerp- en veranderproces.
- Procesbegeleiding: we begeleiden, monitoren en sturen het volledige proces, zorgen voor duidelijke doelen en constructieve confrontaties.
- Onderzoek: we brengen de huidige stand van zaken in kaart en adviseren over verbeterpunten, door middel van deskresearch, JOB-resultaten, rendementen en nulmetingen.
- Coaching: het coachen van projectleiders, leidinggevenden en teams tijdens ontwerpsessies en in de klas.
- Ontwerpen: assistentie bij het vormgeven van de onderwijsvisie en het gedetailleerd ontwerpen van het nieuwe curriculum.
- Expertise: inhoudelijke expertise en ondersteuning op thema's en gebieden zoals examineren, formatief handelen, persoonlijke ontwikkeling.
- Schrijven: het daadwerkelijk schrijven van het fijn ontwerp in modules, leerlijnen, lessen, studiewijzers, handleidingen. Het klaar en vindbaar maken van het onderwijs met verantwoording en onderbouwing.
- Trainen: onze trainers begeleiden jouw team en individuele docenten in de pedagogische en didactische vaardigheden die nodig zijn om het nieuwe onderwijs vorm te geven. Het aanbieden van de stappen in onderwijs in duidelijke blokken.
Ter ondersteuning van dit proces zijn er een aantal leergangen die we aanbieden die helpend zijn en naar behoefte ingezet kunnen worden. Hierbij is ons uitgangspunt dat elke leergang, net als elke onderwijsontwikkeling, op maat is en wordt vormgegeven in samenspraak met het ROC. Denk aan de leergang curriculumexpert, onderwijskundig leiderschap, Impact op Leren of excellent mentorschap.
Wil je meer weten over de leergangen of hoe we jouw onderwijsinstelling het beste kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Een van onze specialisten helpt je graag verder.